domingo, 24 de enero de 2016


EL SO DEL TRO



















Quan un raig aconsegueix arribar al terra, una segona descàrrega elèctrica puja des del terra fins als núvols, seguint el mateix camí que l'energia havia utilitzat per baixar. La calor generada per aquest segon raig amb que l'aire en el seu voltant fa que arribi a una temperatura de fins a 27 mil ° C. I com tot passa molt ràpid, l'aire no té temps d'expandir i acaba condensant, augmentant la seva pressió atmosfèrica aproximadament de 10 a 100 vegades. Aquest aire, per tant, resulta "explotant" i crea una ona de xoc. És aquesta ràpida expansió de l'aire que provoca el soroll que escoltem.

De fet, podem calcular la distància a la que estàs d’un tro. És molt senzill. En notar el llum d'un llampec, has de comptar quants segons passen abans que escoltis el tro. Cada segon passat representa aproximadament 300 metres. Després, només has de fer el compte, multiplicant els dos valors.

                                                                                   Laura Pallàs 4rt ESO D

viernes, 22 de enero de 2016

ERRORS FÍSICS EN PEL·LÍCULES

EL DÍA DESPUÉS DE MAÑANA


En aquesta pel·lícula estrenada el 2004 i dirigida i escrita per Roland Emmerich, hi podem trobar una série d'errors físics que no passen desapercebuts.
El film està centrat en el gènere de ciència-ficció i tracta, de forma apocalíptica, dels possibles efectes catastròfics causat per l'escalfament global, el més important del quals és el refradament de la Terra.

El primer error ja el trobem en la sinopsi de la trama. Després del sobreescalfament de la Terra (relativament modern) els pols es comencen a descongelar, el que provoca unes inundacions gegantesques a nivell mundial. En el cas de Nova York, la ciutat es queda completament inundada d’un dia per l’altre. Els efectes en si són molt exagerats ja que segons el Centre Atmosfèric dels EE.UU, les temperatures trigarien dècades en caure a nivells sota zero a causa de l'escalfament global.
Per una altra banda, els tornados en ciutats com Los Angeles són completament incerts.

Per acabar, trobem l’últim error físic en una de les escenes més impactants del film. Hi ha un moment durant la pel·lícula en que els protagonistes, al veure’s rodejats de l’aigua freda provinent del pols, es refugien dins d’edificis per no morir d’hipotèrmia. Després, l’aigua, degut a les baixes temperatures, es congela. El que hauria d’haver passat després d’això hauria d’haver estat que l’aigua, al congelar-se, s’hauria d’haver expandit, destruint els edificis i, conseqüentment, matant als individus de dintre. Obviament, això no succeeix.

TRAILER PEL·LÍCULA: https://www.youtube.com/watch?v=uGU3KLfT81I

Clàudia Alcalde 1

4t ESO D