sábado, 4 de junio de 2016

9 curiositats sobre la taula periòdica

Aquest trimestre, hem estudiat elements de la taula periòdica. Ara que ja sabem moltes coses sobre aquests, descobrim la intrahistòria de la taula i del seu creador en nou curiositats:

- A la Taula Periòdica no hi ha cap 'j'.

- Entre els elements que la componen, n’hi ha tres de descoberts per espanyols: el platí (Pt), el wolframi (W) i el vanadi (V). Antonio de Ulloa, Fausto Delhuyar i Andrés Manuel del Río són els responsables, respectivament, que aquests elements formin part de la Taula  de Mendeléiev.

- La primera versió de la Taula Periòdica es va presentar el 1869 amb només 63 elements, el número que fins aleshores era conegut. A dia d’avui, és possible trobar un total de 118 elements
- Hi ha elements amb noms que fan referència a països: gal·li (Ga), escandi (Sc), germani (Ge), poloni (Po), niponi (Np), i franci (Fr).

- També n’hi ha que fan referència a continents: europi (Eu) i americi (Am).

- En la Taula Periòdica també hi ha lloc per els cossos celestes: urani (U), neptuni (Np) i Plutoni (Pu).

- Dos dels científics més importants de la història també han sigut homenatjats a la Taula  Periòdica: Einstein, amb l’einsteni (Es); i Copèrnic, amb el copernici (Cn).

- El creador de la taula, de Dimitri Mendeleiev, era el més petit de disset germans.

- Mendeleiev va regularitzar els graus d’alcohol del Vodka, que fins aleshores era molt divers (entre 10 i 50 graus). Ell va calcular que 40 graus d’alcohol per cada 100 de vodka feia que la calor produïda en el seu consum fos mínima, i per tant el seu sabor es mantingués al màxim. Des de llavors, i de forma oficial, el Vodka té una graduació de 40 graus.

Oriol Codina

4t ESO D

No hay comentarios:

Publicar un comentario